fbpx

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το bakuchiol: χρήσεις, οφέλη και άλλα

Όλοι έχουμε ακούσει για τις φυτικές τροφές, αλλά τι γίνεται με τα φυτικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας; Σίγουρα έχουμε ακούσει για αυτά, ειδικά για ένα καινοτόμο που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια την ρετινόλη – το bakuchiol.

Με τόσο ενθουσιασμό γύρω από αυτό το προϊόν αυτή τη στιγμή, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε αυτήν την ανάρτηση για να εξηγήσουμε τι είναι, γιατί είναι τόσο υπέροχο και πώς να το χρησιμοποιήσετε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το bakuchiol τυχαίνει να κινείται στους ίδιους κύκλους με τη ρετινόλη. Κάποιοι το αναφέρουν ως την «ευγενική μικρή αδερφή» της ρετινόλης.

Μάθετε τα οφέλη τόσο της ρετινόλης όσο και της μπακουκιόλης, καθώς και πώς μπορούν να συνεργαστούν σε αυτόν τον οδηγό.

Τι είναι το bakuchiol; Και από πού προέρχεται;

Το Bakuchiol είναι ένα φυσικό εκχύλισμα φυτού που λαμβάνεται από τα φύλλα και τους σπόρους του φυτού Psoralea Corylifolia bakuchiol AKA το φυτό «babchi». Για χρόνια, η χρήση μερών του φυτού bakuchiol είναι διαδεδομένη στα ινδικά αγιουρβεδικά και κινεζικά φάρμακα, καθώς και στις πρακτικές Tamil Siddha, για να ηρεμήσει και να καταπραΰνει το δέρμα. Είναι ενδιαφέρον ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ρετινόλη και δεν είναι ούτε ένας αρχάριος στη σκηνή περιποίησης δέρματος. Ο Bakuchiol φέρεται να κυκλοφορεί στο κύκλο των καλλυντικών από τη δεκαετία του 1970, ωστόσο, πρόσφατη έρευνα που τονίζει την αποτελεσματικότητά του είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσει μεγαλύτερη θέση.

Πώς λειτουργεί λοιπόν το bakuchiol για να μειώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών;
Όπως η ρετινόλη, η bakuchiol δρα βοηθώντας στην ενίσχυση της διαδικασίας αναγέννησης του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα φαίνεται αναζωογονημένο καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των ρυτίδων και να υποστηρίξει τα προβλήματα μελάγχρωσης καθώς και να αυξήσει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.

Επειδή διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ένα από τα δυνατά σημεία της bakuchiol είναι η ικανότητά της να βοηθά στη μείωση των σημαδιών γήρανσης.Τα αντιοξειδωτικά δρουν εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες – αυτά τα επιβλαβή άτομα που είναι υπεύθυνα για την καταστροφή των κυττάρων και την πρόκληση ξηρού και χαλαρού δέρματος, καθώς και λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Τι είναι η ρετινόλη; Και πώς λειτουργεί;
Συγκριτικά, τι είναι τότε η ρετινόλη; Ουσιαστικά, είναι ένας τύπος ρετινοειδούς που προέρχεται φυσικά από τη βιταμίνη Α. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ρετινόλη βοηθά στη μείωση της όψης των λεπτών γραμμών διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και την παραγωγή αιμοφόρων αγγείων – η οποία βοηθά επίσης στην εμφάνιση του χρώματος του δέρματος.

Bakuchiol εναντίον ρετινόλης
Εάν πρώτα μελετάτε πριν εφαρμόσετε ένα νέο προϊόν στην επιδερμίδα για την περιποίηση της επιδερμίδας σας, τότε θα έχετε ανακαλύψει ότι η bakuchiol θεωρείται η πιο ευγενική αδερφή της ρετινόλης.

Ενώ η μεγαλύτερη αδερφή, η ρετινόλη, μπορεί να έχει συνηθίσει να παίρνει όλη τη δόξα για πολλά χρόνια, η bakuchiol περίμενε υπομονετικά να φτάσει η ώρα της για δόξα και τιμές. Ε νομίζουμε πως πλέον έχει φτάσει!

Τα οφέλη του bakuchiol
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το British Journal of Dermatology το 2018, η bakuchiol είναι στην ίδια κατηγορία με τη ρετινόλη όσον αφορά την ικανότητά της να βοηθά στη βελτίωση των σημαδιών γήρανσης του δέρματος. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η bakuchiol είναι μια «πιο ανεκτή» εναλλακτική λύση στη ρετινόλη.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 12 εβδομάδων, ζητήθηκε από 44 ασθενείς να εφαρμόζουν κρέμα bakuchiol 0,5% δύο φορές την ημέρα ή 0,5% κρέμα ρετινόλης κάθε βράδυ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ρετινόλη και η μπακουχιόλη επηρεάζουν τις ρυτίδες και τη μελάγχρωση με παρόμοιο τρόπο. Ας δούμε τα τέσσερα κορυφαία οφέλη του bakuchiol:

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί δύο φορές την ημέρα 
Επειδή δεν είναι παράγωγο βιταμίνης Α, όπως η ρετινόλη, και δεν είναι τόσο ερεθιστικό για το δέρμα. Και χάρη στις εξ ολοκλήρου φυσικές, φυτικές ρίζες του, είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε το bakuchiol μαζί με άλλα προϊόντα περιποίησης δέρματος. Έτσι, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη της ρετινόλης και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ερεθιστεί το δέρμα σας εάν χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα ένα απολεπιστικό, τονωτικό ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου.

Μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή κολλαγόνου
Σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και της μελάγχρωσης χάρη στην επίδραση που έχει στην παραγωγή κολλαγόνου και αιμοφόρων αγγείων.

Δεν επηρεάζεται από την έκθεση στον ήλιο
Σε αντίθεση με τη ρετινόλη, δεν διασπάται στον ήλιο ούτε κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις ακτίνες UV. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε την αντηλιακή κρέμα μετά τη χρήση της.

Είναι vegan friendly
Χάρη στις φυσικές, φυτικές ρίζες του, το bakuchiol είναι τέλειo για χρήση αν ακολουθείτε έναν vegan τρόπο ζωής.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το bakuchiol
Το Bakuchiol εφαρμόζεται τοπικά ως ορός ή λοσιόν με τον ίδιο τρόπο που θα εφαρμόζατε μια ρετινόλη, δηλαδή πριν από την κανονική σας ενυδατική κρέμα ή ορό. Ωστόσο, επειδή είναι απαλό με το δέρμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε το πρωί και το βράδυ. Σε αντίθεση με τη ρετινόλη, δεν κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο, αλλά εξακολουθεί να είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείτε καθημερινό SPF για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο και τις βλάβες που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ορό από bakuchiol;
Λοιπόν, για ποιον ακριβώς είναι ο ορός bakuchiol; Γενικά, η χρήση της bakuchiol ως εναλλακτικής λύσης ρετινόλης θα πρέπει να είναι κατάλληλη για:

  • Άτομα που ήδη χρησιμοποιούν ρετινόλη
  • Ατομα που θέλουν να χρησιμοποιούν προϊόντα προ-γήρανσης
  • Άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν
  • Άτομα με ευαίσθητο δέρμα

Για το τέλος

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση του bakuchiol, πολλά περισσότερα από αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Δεν είναι περίεργο που είναι τόσο μεγάλη δύναμη ενός προϊόντος αυτή τη στιγμή, ποιο προϊόν δεν θα ήταν όταν έχετε τη ρετινόλη ως μεγάλη αδερφή σας;

Α, και για την ιστορία, προφέρεται ba-koo-heel. Τώρα νομίζουμε πως μπήκαν όλα στη θέση τους!